Pro mikrobiologicky náročné zboží jako jsou potraviny,farmaceutické a kosmetické přípravky je hygienické zpracování a balení nezbytné pro zajištění toho, že produkty udrží svou kvalitu od zpracování až k zákazníkovi a odpovídají přísným bezpečnostním normám. Jak oblasti zpracování a baleni tak i balení samotných materiálů může být dezinfikováno použitím velké škály metod. UV ozáření je uznané jako ekologicky šetrný, spolehlivý a cenově příznivý prostředek. Je především účinné pro výrobky, které jsou citlivé na teplotu nebo chemické změny.
Běžné oblasti zpracování a balení kde můžeme spatřit dezinfekci pomocí UV:
- Dezinfekce povrchů pomocí UV lamp v oblastech zpracování a vybavení například běžících pásů, stříhacích a krájecích nožů, vážících plošin, zavařovacích strojů a míchacích zařízení. UV dezinfekce je také považovaná za užitečný přístroj pro zmírnění rizika přenosu kontaminace mezi oblastmi nízkého a vysokého opatření zpracování rostlin.
- Systémy dezinfekce vody pro zacházení s vodou používanou pro čištění masa, salátu a zeleniny před balením.
- Vzdušné dezinfekční systémy pro klíčové oblasti zpracování a balení pro pomoc zajištění co nejnižšího obsahu mikrobů ve vzduchu. Vzdušná dezinfekce je proces bez chemikálií, takže vyhovující.
- Dezinfekční systémy na samotné balící stroje, vybrané krabice, podnosy, kartóny, sklenice, těsnící fólie, vršky a zátky pro lahve a nádoby, samotné hrdla nádob a mnoho dalších.